fredag 16. januar 2009

TOMMELITEN!


Den norske versjonen:
Tommeliten var en gutt som var kun en tomme høy, moren sa til tommeliten at det var på tide å gifte seg og tommeliten skulle gifte seg med prinsessen.
Tommeliten døde av at han skulle spise grøt og nådde ikke bort til smøret så han skulle sette seg på kanten av smøret men datt uti smørøyet og druknet.

Den engelske versjonen:
Det var en kone og en mann son så veldig ønsket seg et barn, om han så var kun en tomme høy. Trollmannen Merlin ville gi dem en sønn som var en tomme for han syns det virket morsomt.
Tommeliten ble hans navn, han hadde venner i skogen som sydde klær til ham og passet på han.
Han var utrolig nyskjerrig og uskikkelig og havnet oppi flere skumle eppisoder, blandt annet grøten, kua, kjempen, ørnen og når han og faren skulle pløye.
Han møtte kong Arthur som ble veldig glad i Tommeliten og passet på at han hadde alt han trengte.
Han ødela grøten til kongen og kong arthur ble veldig sint og ba kokken passe på lille Tommeliten så han ikke stakk av, men Tommeliten kom seg bort og hoppet på ryggen til en sommerfugl og endte opp tilbake til kongen igjen.
Fedronningen tok Tommeliten med seg til eventyr land der han var i 7 (70) år.
Da han skulle besøke kong Arthur igjen var kongen og de andre døde og England hadde fått ny konge som også likte Tommeliten.
Tommeliten døde av giften til en edderkopp.

Eventyr:
Begge eventyrene inneholder dyr, den engelske versjonen mer en den norske, og det inneholder også mer fantasi en det norske.
Det norske inneholder innledningsloven og loven om handlingsenhet.
Det er tallmystikk i den engelske, det er 9 hendelser som skjer med tommeliten og han er i eventyrland i 7 år.
Det er egentlig to helt forskjellige fortellinger med samme navn.

NASJONAL og INTERNASJONAL
Intenasjonal for de bruker samme struktur i diktingen, og nasjonal for de bruker nasjonale trekk som f.eks hoff i engelske folkedikt og kongsdatter i norske dikt.
De bruker det aktuelle landet og tar nasjonaltrekk derfra og setter det inn i diktingen.



Ingen kommentarer: